Vaříme.cz – zkušenosti a dojmy

Na službu varime.cz jsem narazil na začátku února a už tehdy jsem byl z toho nápadu nadšen – bohužel tehdy mě od objednávky u dosud nevyzkoušené služby odradila cena za dopravu. Při náhodné návštěvě jsem zjistil, že nyní je doprava zdarma a tak jsme se s přítelkyní rozhodli je tento pátek vyzkoušet.

Ve čtvrtek večer jsem objednal 2 porce Vepřové panenky s bramborovým pyré (za cenu 79,- Kč / porci). Objednávkový proces je velice jednoduchý, dopravu je možné zvolit v několika dvouhodinových intervalech (já měl na výběr 12-14, 14-16 a 16-18 h následující den).

Druhý den mi asi hodinu předem přišla SMS s informací, že mé jídlo se už veze. Dorazilo přesně uprostřed zvoleného časového rozmezí a naprosto bez problémů. Takhle vypadá balíček, který přišel:

Balíček od Varime.cz
Balíček od Varime.cz

V balíčku jsou přesně navážené ingredience rozdělené do samostatných mističek s číselným označením, kvůli masu je přiložen i pytlík s ledem. Nechybí ani barevně vytištěný návod v euroobalu.

Vaříme.cz - ingredience
Ingredience v balíčku – vše zabaleno v samostatné mističce a řádně označeno číslem. V papírovém pytlíku jsou tři a půl brambory.

Kvalita potravin

U žádné potraviny jsem nenarazil na problém s kvalitou. Vepřová panenka byla prvotřídní, čerstvé bylinky byly opravdu čerstvé (ne samozřejmě jako čerstvě utržené, ale v kvalitě, kterou je možné běžně sehnat v prodejní síti). Jediné, co mě trochu překvapilo, byla půlka brambory. V balíčku jsme dostali 3 a půl brambory (celkem 400 g). Ta půlka byla obalena potravinovou fólií, i tak se na ní ale do večera vytvořila seschlá vrstva, kterou jsem musel odříznout.

Chápu logistické důvody pro půlku brambory – bude asi složité navážit přesně 400 gramů brambor z celých kousků. I tak mě to ale trochu překvapilo.

Srozumitelnost návodu

Návod (a vlastně i celý balíček s číslováním jednotlivých ingrediencí) je připraven opravdu jako „pro blbé“, takže ani sváteční kuchař se v něm nemůže ztratit. Ingredience máte už rozděleny do mističek, jako to mají v oblibě v kuchařských televizních show, a stačí jen postupovat krok za krokem.

Možná by neškodilo přihodit na web i videonávody – jak jsem pochopil, tak všechna jídla kuchař stejnak kvůli focení týden předtím sám zkouší vyrobit, takže by to nemusel být organizačně takový problém.

Výsledek

Takhle dopadl výsledek mého snažení:

Výsledek mého snažení
Výsledek mého snažení

Panenka se povedla náramně. S bramborovým pyré to bylo trochu horší – nedělám moc často se šlehačem a výsledkem byla polotekutá hmota, která rozhodně nedržela tvar tak krásně jako jejich kuchaři na oficiálním obrázku. Proto taky ten rádobyumělecký makrozáběr, kterým se snažím tento nedostatek trochu skrýt …

Chuťově bylo jídlo ovšem výborné – jak panenka, tak i nevzhledné bramborové pyré.

Drobnou připomínku bych měl k velikosti porce. Jídlo, které jsem objednal, by bylo úplně ideální pro oběd. Jako večeře mi ale přišlo trochu menší, než jsme obvykle zvyklí dělat – 1500 kJ na porci večeře je typické spíše pro hubnoucí dietu.

Osobně obědvám spíše lehce, protože přes den potřebuji fungovat, takže večeře je pro mě nejvydatnějším jídlem dne. Nicméně všechny nutriční hodnoty i velikost porce jsou uvedeny před objednávkou na webu, takže je to jen moje blbost a pro příště vím, na co se více zaměřit.

Nutno dodat, že přítelkyně byla s velikostí porce spokojena.

Ekonomická analýza

Nechat si dovézt předpřipravené, kvalitní suroviny na večeři až přímo pod nos a za cenu 79 Kč / porci mi přijde jako bezkonkurenční nabídka. Porci srovnatelného jídla v okolních restauracích bych mohl pořídit za 140-160 Kč. Kdybychom si suroviny nakoupili sami, možná něco málo ušetříme v nominálních nákladech, stálo by nás to ale o dost víc času.

Nemluvě o nemožnosti koupit si některé suroviny v přesně potřebném množství. U trvanlivějších ingrediencí jako olej, máslo a koření to není takový problém – ale takový čerstvý koriandr použijeme jen velmi zřídka. Koupit ale musíme celé balení a po pár dnech nevyužitou část pravděpodobně vyhodíme.

Zkusil jsem si jen tak z legrace spočítat, na kolik by nás přišly suroviny pro toto jídlo při nákupu v Tescu, 2 porce:

  • 320 g vepřové panenky – 60 Kč
  • odhadem 20 ml olivového oleje – 7 Kč
  • koriandr čerstvé, 20 g – 35 Kč
  • tymián čerstvý, 20 g – 35 Kč
  • brambory, 400 g – 5 Kč
  • smetana, odhadem 80 ml – 6 Kč
  • máslo, odhadem 50 g – 8 Kč
  • česnek, 1 ks – 5 Kč
  • slunečnicový olej, odhadem 20 ml – 1 Kč
  • drcený římský kmín, sůl, pepř – max. 1 Kč

Celkem 163 Kč (tedy 81,50 Kč na porci)!

Paradoxně tak celý nákup přes Varime.cz vyjde v našem případě levněji než koupit ho přímo v Tescu. Značný podíl na tom mají čerstvé bylinky, pro něž bychom neměli v jiných jídlech uplatnění (a proto jsem je musel do nákladů započítat celé, přestože bych je celé nespotřeboval). Kalkulace je samozřejmě značně individuální, ten kdo má vlastní truhlík bylinek nebo nakupuje maso u řezníka, tomu by vyšly úplně jiné částky a tím pádem i závěry.

Jen doufám, že při těchto kalkulacích se to provozovatelům (zvláště s dopravou zdarma) stále ještě vyplatí a že budou dlouho a úspěšně fungovat.

Zhodnocení

Výhody:

  • vše hladce, bez problémů a pohodlně až pod nos
  • kvalitní suroviny, určitě min. srovnatelné s běžně dostupným zbožím.
  • podrobný návod vhodný i pro sváteční kuchaře
  • výborná hodnota za peníze
  • doprava zdarma

Nevýhody:

  • v tomto konkrétním případě menší porce, než jsem čekal (ale to je moje blbost, na webu bylo informací dostatek)
  • výběr zatím jen z 9 jídel (ale každý týden nová várka)
  • pro někoho kdo to řeší: ekologický aspekt. Po surovinách zbyde celkem velké množství plastového odpadu (mističky, krabičky apod.) – jsem kacíř, ale tohle mě moc netrápí.
  • dovoz nejspíš jen v Praze (? tímto si nejsem jistý, ale vypadá to tak)

Služba Varime.cz je pohodlný způsob, jak rozšířit svůj jídelníček o nová jídla za rozumnou cenu a skoro bez práce navíc. Ideální pro ty, kteří (podobně jako já) točí svých 5-6 jídel pořád dokola a nesnáší nakupování …

UPDATE 10.6.2014: Tak služba Varime.cz bohužel z ekonomických důvodů skončila.