Fundlift je pro mě zatím zklamáním

Minule jsem v euforii psal, jakou mám radost, že Fundlift byl (konečně) spuštěn. Bohužel výsledná podoba projektu je pro mě velkým zklamáním.

Tak za prvé se vůbec nejedná o equity crowdfunding, jak bylo původně slibováno. To znamená, že na platformě není možné získat ve financovaných firmách podíl.

Investuje se pouze do dluhopisů, a to dvou typů.

Prvním typem jsou „minibondy“, což jak chápu, jsou úplně obyčejné dluhopisy, jen mají titěrnou nominální hodnotu ve výši 1 Kč.

Druhým typem jsou „konvertibilní dluhopisy“, což je vlastně takový mix běžného dluhopisu a opce na získání podílu ve firmě někdy v budoucnu. Bohužel první vlaštovku z této kategorie, dluhopisy firmy El Loco, nehodnotím nijak pozitivně. Poctivě jsem se snažil projít a rozkreslit jejich emisní podmínky, ale jednalo se z mého pohledu o natolik komplikovaný a komplexní produkt, že bych ho nedoporučil ani svému nepříteli. Rozhodně nešlo o investiční nástroj vhodný pro laické publikum, na něž se Fundlift primárně obrací a hodně jsem se divil, že se nakonec výsledná částka zainvestovala.

Osobně si myslím, že ČNB jim do původního konceptu hodila vidle a tak Fundlift odstartoval „aspoň něco“ než aby to úplně odpískali.

Zatímco vydávání dluhopisů je v našem právním systému poměrně jednoduchá záležitost (vydávat dluhopisy mohou dokonce i fyzické osoby, čímž jsme i ve světě poměrně unikátní), investovat přímo do podílů firem v sekuritizované podobě v našem přeregulovaném a zkostnatělém právním systému nejde.

Není náhodou, že většina finančních inovací pochází z anglosaského světa, kde právo přeje inovacím a nezardousí je hned v zárodku. My v kontinentální Evropě máme smůlu – u nás platí „co je psáno, to je dáno“. Musíme si tedy počkat, až vyjde zákon, který equity crowdfunding v ideálním případě explicitně povolí a až poté možná bude moci vzniknout něco takového možná i u nás.

Druhým faktorem, který ve výsledné podobě Fundliftu hraje roli, bude možná i nezájem ze strany firem. Zatímco investorů je hodně a za mírně nadprůměrný výnos vám utrhají ruce (viz výše uvedený příklad s El Loco), většinoví majitelé startupů se o svůj podíl nechtějí dělit.

V tomto duchu vnímám i oznámení, že na Fundliftu se bude financovat menšinový majitel firmy Rohlik.cz Podle mě se jedná primárně o PR akci, ze které mohou teoreticky těžit obě strany. Rohlík se zpropaguje (detaily jako to, že jde o půjčku v minoritním podílníkovi „skutečného“ Rohlíku novináři řešit nebudou, to je na ně moc komplexní) a Fundlift potřebuje do začátku nějakou success story, aby přitáhl další firmy.

Každopádně současná podoba Fundliftu je pro mě velkým zklamáním. V naší malé kotlině může být člověk vděčný asi za cokoliv, ale spokojený s tím rozhodně být nemohu.

5 thoughts on “Fundlift je pro mě zatím zklamáním”

  1. Zdravím,
    Aké možnosti má človek, ktorý chce investovať pár tisíc EUR do konkrétnej webovej služby? Sú aj iné možnosti než stať sa spoločníkom s.r.o vlastníka startupu?

  2. Dobrý den,

    uvažuji nad investicí prostřednictvím Fundliftu. Vidím, že je tento článek již poměrně starý. Já bych si ovšem rád udělal jasno ještě před registrací. Neplánujete udělat novou recenzi?
    Díky!

    D. Suk

  3. Má pozice se příliš nezměnila, zatím jsem nenašel jediný projekt, do kterého mi stálo za to investovat. Ale registrace je zdarma, jsem rád že ji mám a že můžu rychle reagovat, pokud se něco zajímavého objeví. Jinak dost dobré recenze na jednotlivé projekty (z finančního/investorského pohledu) jsou na webu finlord.cz – verdikty jsou bohužel přístupné pouze platícím, ale z textu analýzy je obvykle patrný závěr a je možné si ho domyslet 🙂

  4. Ve Fundliftu je nová nabídka na koupi podílů u Lifefoodu, v článku je však psáno, že podíly neprodávají… Je to datem napsání, nebo mi něco uniká? Ráda bych tam investovala, tak je to pro mě důležité.

  5. Článek je 3 roky starý. Od té doby se na Fundliftu opravdu pár podílů objevilo. Carsharing Ajo, Mladý kokos, Trilab a teď i LifeFood. Obecně platí spíš to, co najdete na oficiálních stránkách s aktuálním datem, než někde na blogu z roku 2016. Podílů na Fundliftu pořád není ani zdaleka tolik, kolik jsem čekal, ale lepší než nic…

Komentáře nejsou povoleny.