Příprava na zkoušku CFA, Level I

V zimě jsem se přihlásil na zkoušku CFA, Level I (Chartered Financial Analyst) na 11. června 2016. Připravoval jsem se na ni průběžně zhruba od ledna, zhruba poslední měsíc ale opravdu intenzívně.

Paralelně k CFA jsem se připravoval i na zkoušku FRM a využil jsem tak s výhodou faktu, že se některá témata prolínají.

K přípravě jsem využil tyto podklady:

  • Kaplan Schweser CFA, Level 1 (fyzické knihy pro rok 2012, půjčené od kamaráda)
  • Oficiální učebnice CFA Institute (e-book, zdarma ke zkoušce)
  • PrepSmarter.com
  • AnalystPrep.com
  • Oficiální Mock Exam od CFA Institute

Kaplan Schweser CFA

Tyto materiály jsou velmi dobře připravené, je na nich vidět, že Schweser má v této oblasti léta praxe. Jejich cena je však poměrně vysoká, a kdybych je neměl zadarmo, asi bych raději sáhnul po oficiálních učebnicích. Jejich rozsah není o tolik větší a výhodou je, že v nich najdete doslovně mnoho odpovědí na otázky z Mock Exam.

Oficiální učebnice CFA Institute

Po přihlášení ke zkoušce získá každý čekatel zdarma 6 e-booků (je potřeba si udělat registraci na bookshelf.vitalsource.com). Učebnice od Kaplana byly mým primárním zdrojem, až asi týden před zkouškou jsem sáhnul k oficiálním učebnicím, abych si procvičil dvě témata, která mi dělala největší potíže (Ethical standards a Financial Reporting and Analysis) a zjistil jsem, že se mi z nich učí lépe.

PrepSmarter.com

Výtečný zdroj pro průběžné procvičování otázek je PrepSmarter.com

Má několik tisíc otázek přesně ve formátu Mock Exam. Člověk může průběžně sledovat, jak se zlepšuje a v čem má největší mezery. Má zpracované otázky pro všechny 3 levely. Prvních 14 dnů je zdarma, dále se platí $23 za měsíc nebo $81 lifetime za jednu zkoušku.

AnalystPrep.com

Výhodou proti prvnímu je přehlednější grafické rozhraní, bohužel má mnohem méně otázek a zpracovaný pouze Level I. Jinak je to principielně to samé – interaktivní Mock Exam.

Oficiální Mock Exam od CFA Institute

Tu jsem si schoval až na úplný konec příprav, abych se ujistil, že je všechno v pořádku. Když jsem viděl, že ve všech těchto přípravných zkouškách dosahuji soustavně mezi 75-80 % správných odpovědí, věděl jsem, že jsem připraven.

Celkem jsem přípravě věnoval asi 75 hodin čistého času a na zkoušku jsem odcházel s pocitem, že více už jsem tomu dát ani nemohl (aby to bylo ještě aspoň trochu efektivní)