Hamburgříky podle pana Cuketky

Už počtvrté jsme s ženou sezvali pár přátel a uvařili podzimní Sendviče na zahřátí podle pana Cuketky (doma jim říkáme Hamburgříky). Pomalu se z toho stává tradice.

Receptu se držím prakticky doslovně a vždy se mi to vyplatilo. Je to jídlo na celý den a nemá cenu se ho snažit uspěchat.

Při prvním pokusu jsem měl trochu zdvihnuté obočí u masa – opravdu pět polévkových lžic soli a pět polévkových lžic cukru? To přeci bude strašně hnusné!

Není. Je potřeba se toho nebát. Sůl s cukrem proniknou přes noc osmózou hluboko do masa a ochutí ho tak akorát.

Maso dávám do trouby obvykle kolem desáté ráno a zhruba v pět odpoledne je hotové.

maso-hamburgriky

U briošek je kynutí základem úspěchu. Tentokrát jsem na ně použil mouku Babiččina volba na kynuté těsto (kterou jsem koupil na itesco.cz) a kuchyň vytopil na tropických 26 °C.

babiccina-volba-kynute-testo

Nevím, jestli to bylo teplotou nebo novou moukou, ale těsto tentokrát vykynulo naprosto fantasticky. Briošky byly obrovské a neuvěřitelně nadýchané.

briosky

Dalším WTF momentem, když jsem tento recept dělal poprvé, byla meruňková hořčice. Jakože meruňková marmeláda s hořčicí? To bude strašně hnusné, ne?

Není, je to výborné a k hamburgříkům se výtečně hodí.

Jedinou odchylkou oproti páně Cuketkově receptu je steak sauce, kterou na maso nedávám. I bez ní je jídlo plné chutí. Zkoušel jsem ji jednou a přišlo mi to už příliš přeplácané.

K hamburgříkům bezpochyby patří pivo. Poprvé jsem vyzkoušel i to, které ve svém receptu doporučuje pan Cuketka – Kocour IPA Samurai (koupil jsem na Košík.cz). Pivo je to opravdu výtečné, zajímavé a netuctové. Vedle něho jsem nakoupil i zásoby klasických Svijan.

V minulých ročnících jsme zkoušeli různá piva (Plzeň, Kozel, Gambrinus, Staropramen) a máme vyzkoušeno, že chuťově k hamburgříkům také pasují. To jen pro tentokrát jsem chtěl vyzkoušet i nějakou specialitku.

hamburgrik2 hamburgrik1