Domácí máslo – výroba

Tak jsem naskočil na vlnu máslové hysterie a vyzkoušel vyrobit domácí máslo, hlavně ze zvědavosti, jestli to opravdu funguje. Zde vidíte můj výsledek (použil jsem videonávod pana Cuketky)

Z 2x Meggle Smetana ke šlehání 33% 180ml za celkovou cenu 45,80 Kč jsem vyrobil 125 gramů čerstvého másla. Teoreticky by z tohoto množství smetany mělo jít vyrobit až 145 gramů, ten rozdíl jsou přirozené ztráty v průběhu výroby (někde něco zbyde, občas něco vyprskne apod.)

Pokud tedy lidi vyrábí máslo z kupované smetany, aby ušetřili, tak mi to moc nedává smysl.

A to do toho počítám jen suroviny a vynechávám cenu práce, energie, opotřebení mixeru apod.

No a chuť? Samozřejmě výborná! Jako hrdý tvůrce ani nemůžu říct jinak.Výborná jsou ale i másla kupovaná a mám-li být upřímný, asi bych je ve slepém testu nedokázal od sebe rozlišit.

Za pokus to rozhodně stálo, ale pravidelnou výrobu domácího másla si nedokážu představit. Snad jen kdybych měl vlastní krávu, to by mohlo dávat smysl

Výroba domácího másla