Pravděpodobnost recese v závislosti na tom, jak dlouho žádná nebyla

S ohromným ekonomickým boomem posledních měsíců, nulovou nezaměstnaností a plánovaným růstem úrokových sazeb vidím kolem sebe čím dál tím větší strach z blížící se recese.

Základní argumentace by se dala shrnout jako „Dlouho nebyla žádná krize, takže roste šance, že se brzy nějaká objeví“.

Je taková obava oprávněná?

Vzal jsem si na pomoc čtvrtletní časovou řadu FED/NBER s přehledem ekonomických recesí od roku 1854.

V zásadě nás zajímá podmíněná pravděpodobnost P(k|n), že nastane krize k v závislosti na délce období bez krize n. K dispozici máme přitom jen omezený počet realizací náhodného procesu (33) a z něho máme vyvodit nějaké závěry.

Pro každý počet čtvrtletí bez recese n = {1 … 40} tedy spočteme, kolikrát došlo k situaci, že následující čtvrtletí nebo následující rok došlo k recesi a kolikrát došlo k situaci, že tolik čtvrtletí bez recese nastalo. Tato čísla podělíme a zjistíme pozorovanou pravděpodobnost.

Metoda to není nijak zázračná, ale nic lepšího mě nenapadlo.

Výsledky jsou poměrně překvapivé.

Probability of recession during next year as a function of number of previous quarters without recession. Each point is smoothed 4 quarters.

Z mých výsledků se zdá, že skutečně čím déle nebyla recese, tím větší je pravděpodobnost, že brzy nastane. Platí to tak zhruba první 3 roky, poté se vztah obrátí, nastává lokální minimum pravděpodobnosti, aby pak zhruba od 5. roku bez recese pravděpodobnost opět rostla.

K tomu je te třeba dodat několik důležitých věcí:

  1. Nejdelší období bez recese bylo 40 čtvrtletí, proto ve druhém grafu roste na konci pravděpodobnost ke 100 %, je ale třeba si uvědomit, že se jedná o pravděpodobnost odvozenou z jediného pozorování. Pravý konec grafu je tedy velmi nespolehlivý
  2. Bimodální rozdělení by mohlo být způsobeno změnou režimu mezi 19. a 20. stoletím. Dříve byly ekonomické recese kratší a mnohem častější, nyní trvají déle a i rozestupy mezi nimi jsou delší.

Žijeme v době bezprecedentního ekonomického boomu – ještě nikdy v dostupné historii netrvalo období bez krize tak dlouho jako nyní. Jestli to vydrží jen pár měsíců nebo potrvá mnoho let, to nikdo z nás nyní netuší. Předpovídat, odkud příští krize přijde, je jako věštit z čajových lístků, i když osobně pár tipů mám.

Každopádně se na základě těchto dat kloním mírně k závěru, že na obavě Čím déle uplynulo od poslední krize, tím větší je šance, že bude další může něco být.