Amazon zrušil v Kalifornii svůj Affiliate program

Amazon affiliate taxPokud máte pocit, že nesmysly plodí jen naše slavná vláda nebo Evropská komise, pak se pletete. I za velikou louží dokáží politici vymyslet novinky, které připraví o živobytí desetitisíce lidí.

Kalifornie vs. Amazon

Krachující Kalifornie se, ve snaze podojit další zdroje, zaměřila na online business. Zavedla novou sales tax zaměřenou přímo proti affiliate programům. Amazon (a mnozí další provozovatelé affiliate) tak raději se všemi partnery z Kalifornie ukončil spolupráci. Desítky tisíc lidí tak dostali do schránky toto milé oznámení (edit: odkaz již nefunguje).

Většina affiliate partnerů měla příjmy z Amazon Associates jen jako drobné přilepšení k platu. Nicméně spousta lidí na affiliate od Amazonu založila své živobytí a ti nejúspěšnější se dostali na měsíční revenue do řádů $10,000 až $100,000.

Diskuzní fóra jsou tyto dny plná frustrovaných příspěvků bývalých affiliatů, kteří takto přišli o své příjmy. Mnoho legálních možností na obranu však nemají. Věc sice bude mít soudní dohru, případná právní bitva Amazon vs. California je tak na 5-10 let než probublá k nejvyššímu soudu. Další možnost je přestěhovat se do jiného státu, jenže o podobném zákoně uvažuje dalších 11.

Amazon tax

Nově zavedené dani se začalo říkat „Amazon tax„. Protože Amazon je jeden z největších obchodníků s fungujícím affiliate programem, uškodí mu asi nejvíce. Navíc se proslýchá, že za zákon lobovali někteří jeho konkurenti.

Doteď se sales tax platila jen ve státech, kde má obchodník svou fyzickou přítomnost. Nově se za fyzickou přítomnost považují právě i affiliate partneři. I kdyby měli v Kalifornii jen jediného, museli by platit sales tax úplně ze všech prodejů v Kalifornii.

Zrušit svou „přítomnost“ je pak pro Amazon naprosto logické rozhodnutí.

Náklady mrtvé váhy – aneb slovo ekonoma…

Mimochodem,v ekonomii se tomuto jevu říká náklady mrtvé váhy (dead weight loss – DWL). Uvalení každé nové daně vede k destrukci společenských hodnot. Část se sice vybere na bohulibé účely, část se však ze společnosti nenávratně ztratí.

Je to stejné jako když v dávné Anglii zavedli daň dle počtu oken. Mnozí angličané přebytečná okna raději zazdili – peníze se nevyberou, jen jsou na tom všichni hůře (pozůstatky tohoto daňového zákona můžete v Anglii nalézt ještě dnes)

Poučení

Jelikož se tato zpráva nijak nedotýká České republiky, nejspíš se o ní nikde moc nedočtete. Všichni mají totiž plné ruce práce jásání nad Google+. I tak je si z ní ale mohou vzít poučení i všichni Češi, jejichž příjmy jsou nějak závislé na stále velice turbulentním online světě.

Jak píše Pat Flynn, lidé, kteří spoléhají na příjmy z online businessu, by měli mít na paměti dvě věci:

  • diverzifikaci – neboť jakýkoli jeden konkrétní zdroj příjmů, bez ohledu na to, jak dobře funguje, může ze dne na den skončit
  • kontrolu – čím větší kontrolu na daným businessem máte, tím větší jsou možnosti při rozhodování. Například prodej produktů ve vlastním e-shopů Vám dává větší kontrolu než prodej přes affiliate a ten vám dává stále větší kontrolu než pouhý prodej reklamního prostoru

Foto: Dreamstime

Přináším pro obveselení další důkaz toho, že zmrdi jsou ve všech vládách po celém světě. Dokonce i v kdysi slavném USA. A nesmysly, jimiž nás zahrnuje Evropská komise, nejsou z tohoto pohledu zase tak mimo.

Krachující Kalifornie se, ve snaze podojit další zdroje, zaměřila na online business. Zavedla novou sales tax zaměřenou přímo proti lidem, kteří mají příjmy z affiliate. Amazon (a mnozí další provozovatelé affiliate) tak raději se všemi partnery z Kalifornie ukončilo spolupráci. Desítky tisíc lidí tak dostali do schránku toto milé oznámení.

Dani se začalo říkat „Amazon tax“, protože jemu jakožto největšímu obchodníkovi s affiliate programem, uškodí zdaleka nejvíce. Navíc se proslýchá, že za zákon lobovali někteří jeho konkurenti. Doteď se sales tax platí jen ve státech, kde má obchodník svou fyzickou přítomnost. Nově se za fyzickou přítomnost považují právě i affiliate partneři. I kdyby měli v Kalifornii jen jediného, museli by platit sales tax úplně ze všech prodejů v Kalifornii.