Hyperloop – cestování budoucnosti nebo hyperhype?

Elon Musk (americký miliardář a spoluzakladatel PayPal, SpaceX a Tesla Motors) dnes veřejně představil HyperLoop – koncept zcela nového způsobu dopravy. Měl by překonat vzdálenost San Francisco – Los Angeles (~600 km) za 35 minut a dosahovat rychlosti až 1200 km/h.

Podle prvního designu vypadá HyperLoop jako roura (podobná těm z Futuramy), v níž rychlostí zvuku cestují 28místné kapsle plné lidí. Systém funguje na principu vzduchového polštáře, něco jako AirHockey.

Náklady odhaduje Musk na 6-10 miliard dolarů, což je prý dost málo (LA-SF se plánovaly propojit pomocí magnetických vlaků a takový projekt by vyšel násobně dráž)

K celé zprávě jsem se dostal úplně náhodou, ale po hodině strávené sledováním live přenosu a Twitteru jsem z projektu nadšený. Jestli se někdy HyperLoop uskuteční, můžu pak říkat, „byl jsem u toho“.

Musk při prezentaci projektu začal z pozice „tady je koncept, realizovat to musí někdo jiný, neb já mám málo času“. Během prezentace stihnul sám sebe přesvědčit, že se vlastně v projektu chce angažovat víc, takže nakonec nevyloučil, že udělá funkční prototyp, založí firmu, atd…