Smažák v rozpuštěném másle podle Lokálu

Před pár týdny jsem narazil na toto video popisující, jak dělají smažák v Lokálu. A protože mi smažák z Lokálu chutná, rozhodl jsem se vyzkoušet to na pár přátelích.

Asi největší výzva pro mě byla výroba přepuštěného másla. Na internetu jsem našel několik různých návodů, i tak jsem musel ale trochu experimentovat. Nakonec se mi osvědčil přístup s máslem příliš nekvedlat, nechat ho pomalu rozpustit a přefiltrovat přes papírový ubrousek.

Snažil jsem se maximálně dodržet postup z videa výše. Dokonce jsme vyrazili do Makra, abychom sehnali ten samý sýr z Lokálu. Objevil jsem tam úplně výborné brambory druhu „Grenaille“, které jsem doteď neznal. Lepší brambory jsem snad v životě nejedl.

Šéfkuchař z Lokálu doporučuje pouze jedno obalení. S tím jsem měl trochu problémy. Nepodařilo se mi vytvořit jednolitou neporušenou krustu, takže sýr při smažení vytékal. Následkem toho se přichytával ke dnu rendlíku.

Vyřešil jsem to tak, že jsem si vzal šťouchadlo na brambory. Sýr jsem položil na jeho plochu a na 240 sekund ponořil do rendlíku s bublajícím máslem.

stouchadlo-tescoma

Štouchadlem jsem neustále trochu pohyboval a tím se mi podařilo zabránit přichytávání k rendlíku. Je to trochu improvizace, správný šéfkuchař by takhle asi nevařil, ale musel jsem si nějak poradit.

Jinak na první pokus si myslím, že se vše povedlo. Hosté si jídlo pochvalovali, máslo dodá smažáku netradiční ale velmi dobrou chuť.

smazak1

smazak3

smazak2