Investice do IPO GE Money/Moneta

Mám tu další akcii, nad níž aktuálně uvažuji.

GE rozprodává svá non-core aktiva, a mezi nimi bude na pražské burze i GE Money (nově Moneta).

Za cenu 68 – 85 Kč na akcii je to hodně dobrý deal: podle poměru P/E o něco lepší, než ERSTE, o dost lepší, než Komerční banka. GE Money má zisk na akcii za rok 2015 na 8,81 Kč. Poměr P/E při těchto úrovních je tedy 7,7 – 9,6.

Pokud by se GE prodávala za stejný násobek jako ERSTE, pak by férová cena byla 101 Kč. Pokud by se prodávala za stejný násobek jako KB, pak by férová cena byla 128 Kč. Jelikož kvalitativně řadím GE někam mezi tyto banky, vidím osobně férovou cenu GE na 115 Kč/akcii.

Nevýhodou je, že se nikdo z drobných investorů nemůže účastnit primárního úpisu. Ten je určen pouze institucionálním investorům. Je tedy otázka, za kolik se začne akcie prodávat na burze, protože upisovatelé ji určitě nebudou chtít prodat pod cenou, za kterou nakoupili.

Osobně považuji úroveň do 92 Kč za hodně dobrou a pokud se začne obchodovat pod touto hranicí, rozhodně si ji nakoupím do svého portfolia. Bonusem k ceně může být brzká snaha některého velkého hráče o získání majority, což by dle mého názoru vyšponovalo cenu o dobrých 30-40 % nad její férovou hodnotu (obvyklá přirážka za majoritu).

Otázkou je dividendová politika – banky mohou vyplácet dividendu jen pokud mají dostatečně velký kapitál (aktuální kapitálová přiměřenost banky je 17,7 %, minimum je 8 %, má tedy dostatečný polštář). Osobně tedy odhaduji výplatní poměr kolem 50 % zisku, což by při ceně 85 Kč za akcii dělalo dividendový výnos 5,2 %. Odhad odvíjím od srovnatelných bank na českém trhu, podtrhuji však, že se jedná o velmi hrubý odhad, ne o nějakou solidní analýzu.

Akcie bude možné obchodovat od 6. května na české burze, na FIO je možné nakoupit od 50 Kč/obchod, na DEGIRO od 20 Kč/obchod v závislosti na objemu.

UPDATE 5.5.2016: Podle tiskové zprávy se pásmo úpisu snížilo na 68-70 Kč za akcii. Na jednu stranu to znamená, že apetit institucionální investorů nebyl tak velký, jak se čekalo. Na druhou stranu na výše uvedeném ocenění nemám důvod měnit, takže jedině dobře. Aspoň půjde akcii po zahájení obchodování koupit s pořádnou slevou.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení.