Zápisky z CFA Panel Discussion on Fintech

Dnes se pod záštitou CFA Institute konala krátká snídaně na téma Fintech, kde jsem samozřejmě nemohl chybět. Přináším krátké shrnutí.

Téma otevřel krátkou přednáškou Sviatoslav Rosov, CFA, který zná reálie zejména britského trhu:

  • z P2P lendingových platforem se v Británii stávají pomalu banky, sílí tedy hlasy, aby byly stejně jako banky regulovány (což je samozřejmě nesmysl, ale přijde mi funny, že trend, který měl být původně vyzyvatelem bank a disruptorem, se nakonec nechal asimilovat)
  • Tradiční finanční instituce se snaží zavést blockchain, ale zatím jim to moc nejde – zatímco na divokém neregulovaném trhu kryptoměn vzniká prakticky každý den něco nového, australská burza už několik let připravuje využití blockchainu pro evidenci transakcí. Když to klapne, tak možná na konci roku 2017 budou první výsledky.
  • SWIFT systém se bude vylepšovat, ale pro blockchain nemají využití
  • FinTech má mnoho společného s sharing economy, oba trendy podle něj nakonec prohrají proti regulaci a regulátoři zvítězí (platí zejména pro Uber, AirBnb)
  • Oficiální stanovisko CFA Institute k FinTech je velmi opatrné, na jednu stranu to jakoby podporují, na druhou stranu nechtějí, aby to vedlo ke snížení regulace sektoru.

Poslední bod mě jen utvrdil v mém sílícím názoru, že oficiální linie CFA Institute hájí primárně zájmy incumbmentů na finančním trhu a ve vztahu k inovacím a novým technologiím je spíše konzervativní. Což je trochu smutné, na druhou stranu zcela pochopitelné a je to plně v souladu s jejich diskriminačním přístupem k freelancerům, který jsem již jednou kritizoval zde.

Michal Šmída, Twisto:

  • Jeho příspěvky se mi líbily nejvíce, dokáže se vyjadřovat jasně, stručně a srozumitelně a vždy když něco řekl, mělo to hlavu a patu.
  • ČNB hází FinTechu klacky pod nohy a chrání banky před vznikem „nežádoucí“ konkurence
  • Příští krize bude zatěžkávací zkouškou pro FinTech (i sharing economy) a mnoho dnešních startupů nejspíš zanikne. Srovnání s internetovými společnostmi: Již dnes patrně existují budoucí Google a Amazon v oblasti FinTech – i oni existovali už někdy v roce 1998, ale málokdo o nich věděl. Opravdovou sílu získali až po překonání internetové bubliny, kdy spousta konkurence odpadla.
  • Twisto chce expandovat do Východní Evropy, tj. Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko. K tomu bude potřebovat spoustu kapitálu. Jednají s bankami, ale je to velmi náročné (banky je mj. vnímají jako konkurenci). Vznesl jsem dotaz, zda neplánují naraisovat kapitál přes crowdfunding (což by dávalo smysl – financovat FinTech growth přes FinTech sektor, ne přes dinosaury v bankách). Prý ne, aktuálně to není průchodné kvůli tuhé regulaci, která se vztahuje na vybírání peněz od veřejnosti.
  • Banky nemají rády sektor SME – pokud nemáte továrnu a pozitivní EBITDA, nemáte v prvních letech šanci na bankovní úvěr. Zde je příležitost pro FinTech.

Martin Pejša, Creative Dock & Zonky:

  • Hovořilo se o PSD2 (Revised Payment Service Directive), původně se na ní lidé z FinTech sektoru dívali nadějně, ale aktuální znění žádné naděje nedává. Pro FinTech v tom není příležitost. Banky zavedení PSD2 zdržují, v ČR jediné 2 banky, které jsou pro jsou Česká spořitelna (pro mě překvapivě) a AirBank. Naopak Raiffeisenbank a další se snaží zajistit si odklad.
  • Banky jsou v poslední době velmi agresivní v přidělování spotřebitelských úvěrů. Co by u nich před pár lety neprošlo, to dnes pouštějí. V Zonky řeší případy, kdy oni by jim (jako nebankovní společnost) nepůjčili a banka jim normálně dá úvěr.
  • Naopak SME a freelanceři nemají u českých bank moc šancí na získání úvěru
  • Na můj dotaz, jestli Zonky plánuje expandovat na trh zajištěných úvěrů (hypotéky) odmítavá reakce – není v tom příležitost, malé marže a vysoká složitost. Zonky se snaží udržet vše jednoduché a lean.
  • Co naopak plánují je vstup do pojišťovnictví