Dokončil jsem Deep Learning na Coursera

Po 4 měsících se mi podařilo dokončit všech 5 kurzů z Deep Learning specializace na Coursera.com. Díky kurzům jsem se naučil, jak využít umělou inteligenci pro spoustu úloh, a získal jsem certifikát. Stálo mě to několik desítek hodin práce, několik tisíc korun a také pár iluzí, které jsem o této oblasti v minulosti získal z přehypovaných novinových článků.

Celkově jsem byl spokojený a svého času a peněz nelituji. Kurzy byly poměrně dobře připravené. Každý týden vždy zahájí úvodní teoretické video přednášky, rozdělené do 5-15 minutových tematických bloků, následované znalostním kvízem a programátorskou úlohou v Pythonu.

Pro programování není třeba nic instalovat, vše běží v aplikaci Jupyter Notebook, takže odpadají problémy s laděním a nastavováním prostředí. Na druhou stranu ten jejich Jupyter nefunguje úplně stoprocentně. Je třeba ho často ukládat, protože mnohokrát se mi stalo, že když jsem chvíli nic nedělal (neukládal a jen četl zadání), tak mě odhlásil a já pak musel začínat úplně od začátku.

Kvízy i programátorské úlohy jsou bodované – v obou případech automaticky, což je něco, co je v USA na univerzitách (prý) čím dál běžnější. Prostě odevzdáte pár funkcí a automatický skript ho prožene velkým množstvím vstupů a sleduje, jestli vrací ty správné výstupy (takhle si aspoň představuji, že to funguje, hlouběji jsem to nezkoumal). To umožňuje, aby kurz absolvovaly tisíce lidí bez nároků na lidskou sílu.

Kurz je realizován formou předplatného, kdy měsíc stojí 49 dolarů.

Z toho vyplývá i zásadní nevýhoda. Jakmile přestanete platit, nemáte nic. Ztratíte přístup do všech zapsaných kurzů, nemůžete si znovu pouštět videa ani se dívat na své úkoly. Zůstanou vám jen certifikáty.

Já si samozřejmě dělal poctivě zápisky a zadání úkolů jsou k dispozici různě na internetu. I přesto je to ale dost hloupě vymyšlené. Mnohem více se mi líbí styl udemy.com, kde si koupíte kurz a je napořád váš a můžete se k němu dle libosti vracet.

Další věc, co se mi nelíbila, byla občas odfláknutá technická stránka videí. Andrew Ng, hlavní přednášející, se často opakoval – když něco zkazil, sjel si pár vět znovu. Jenže pak už si nikdo nedal práci s tím, aby ty zkažené části vystříhal.

Naopak se mi líbí, že člověk může jít svým tempem. Čím rychleji to zvládnete, tím méně platíte. Na každý kurz je týden navíc (takže když je kurz 3týdenní, máte 4 týdny). Během této doby musíte odevzdat všechny úkoly, jinak je třeba si kurz zopakovat.

Až na pár škobrtnutí se mi dařilo učit se průběžně a drobná zpoždění jsem vždy rychle dohnal. Tempo je nastaveno poměrně rozumně a dá se to zvládnout i při pracovních povinnostech. Být studentem se spoustou času, zvládl bych i 2x rychlejší tempo.

Celkově jsem, až na těch pár výše uvedených drobností, spokojený. Kurz je nabitý informacemi i zkušenostmi (Andrew Ng patří k velkým praktikům Deep learningu) a i když bych všechno po delším pátrání našel na webu zadarmo (na Medium.com, fast.ai, Kaggle.com a dalších), zcela jistě bych tím strávil mnohem více drahocenného času.

Teď už jen vymyslet, jak nově nabyté znalosti uvést do praxe. Za posledních pár týdnů jsem nasbíral mnoho nápadů, takže věřím, že to nebude velký problém.