Celní správa se ptá na mé osobní údaje

Dneska mě vyděsila nová zpráva v datové schránce (jako vždy, protože do datovky chodí jen jobovky) a jako každý rok to nakonec byl jen ZÁZNAM O VYUŽÍVÁNÍ ÚDAJŮ V REGISTRU OBYVATEL za rok 2017.

Narozdíl od let minulých jsem ale letos při jeho procházení nalezl 4 podezřelé položky od Celní správy – důvod/účel přístupu k údajům: Vymáhání po manželích (E171).

S celní správou nemám nic společného, nikdy po mě v posledních letech nic nechtěli ani nevím, že by proti mě vedli nějaké vymáhání.

Bylo mi to tedy divné a vzesl jsem oficiální dotaz na Generální ředitelství cel (datová schránka: 7puaa4c)

Na základě ZÁZNAMU O VYUŽÍVÁNÍ ÚDAJŮ V REGISTRU OBYVATEL za rok 2017 doručené do mé datové schránky jsem se dozvěděl, že Orgán veřejné moci 71214011 – Celní správa v průběhu roku 2017 4x přistupoval k mým osobním údajům, a to pod zlověstně znějícím Důvodem/Účelem „Vymáhání po manželích (E171)“

Předmětné dotazy do Registru obyvatel jsou přílohou této žádosti.

Vzhledem k tomu, že mi není známo, z jakého důvodu byly ze strany Vaší instituce tyto dotazy do registru týkajících se mé osoby požadovány, na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vás žádám o poskytnutí doplňujících informací, ve které prosím uveďte, z jakého důvodu byly tyto dotazy ve vztahu k mé osobě činěny, jaká osoba je učinila a v souvislosti s jakým řízením byly tyto dotazy provedeny.

Dále Vás žádám o informaci, zdali je ze strany Vašeho úřadu vedeno proti mně nebo proti mojí manželce nějaké řízení, v němž vystupuji v roli dlužníka nebo zdali vůči mně nebo mojí manželce evidujete jakoukoliv neuhrazenou pohledávku, která by byla předmětem vymáhání.

UPDATE: V reakci na tento článek se se mnou jeden kamarád podělil o případ z Černých ovcí, kdy na něj Celní správa poslala exekutora, protože si ho spletla s někým jiným stejného jména (případ zde)

Také se mi ozvalo několik lidí, kteří na svém Výpisu z RO našli stejné dotazy, a to dokonce i v jednom případě i od někoho, kdo není v manželství.

UPDATE II: Napsal jsem follow-up článek: Celní správa se ptá na mé osobní údaje … a odmítá říct proč

2 thoughts on “Celní správa se ptá na mé osobní údaje”

  1. Dobry den, pozastavila jsem se nad stejnou polozkou „Vymahani po manzelich E171“ na svem rocnim vypisu. Muzu se zeptat zda jste od celni spravy dostal nejakou odpoved? Diky!

  2. Dobrý den, bohužel jsem příliš nepochodil, dostal jsem strojovou a nicneříkající odpověď. Do článku jsem přidal odkaz na follow-up článek, kde se o tom rozepisuji více.

Komentáře nejsou povoleny.