Praha chce spočítat počet prázdných bytů. Ale není se prý čeho bát.

Pražští radní chtějí spočítat počet prázdných bytů v Praze. Jakmile budou mít tvrdá data, že prázdné byty představují problém, chtějí navrhnout blíže nespecifikované „Řešení“.

Já vám nevím. Možná mám moc bujnou fantazii. Možná jsem jen dával v dějepise příliš velký pozor. Ale mluvit v tomto kontextu o „Řešení“ mi zní velmi zlověstně.

Zvlášť když si připomenu velmi vstřícný postoj autorů návrhu k lidem, kteří mluví o „fetišizaci soukromého vlastnictví“ a „demokratizaci vlastnictví“.

Měření má proběhnout pomocí elektroměrů PRE. Logickou úvahou lze dojít k závěru, že kdo chce vlastnit prázdný byt, vyplatí se mu být tak trochu ekologické prase a nechat puštěnou lednici a pár žárovek. Pro dosažení realističtější křivky spotřeby pak mohu doporučit využít chytrých zásuvek a dalších prvků chytré domácnosti. Za pár stovek bude váš byt vypadat tak obydlený, že závistí zbledne i Kevin McCallister.

Náklady na elektřinu a hardware lze pak považovat za jistou formu asset protection před dodatečným zdaněním, které bude zcela jistě řádově dražší.