Celní správa se ptá na mé osobní údaje … a odmítá říct proč

Možná si pamatujete, že v listopadu jsem řešil, proč se Celní správa, oddělení „Vymáhání po manželích“, dotazovala do Registru osob na mé osobní údaje (více zde)

Vzhledem k tomu, že se na mě s podobným problémem následně obrátilo několik dalších lidí, uvědomil jsem si, že jsem nikdy nenapsal žádný follow-up.

Vznesl jsem dotaz podle 106ky. Generální ředitelství cel se mi uráčilo odpovědět, a to přesně ve lhůtě stanovené zákonem (ani o den dříve).

Odpověď však byla velmi vypečená:

K Vašemu dotazu ze dne 12. 11. 2018, který se týkal důvodu užití Vašich údajů Celní správou České republiky, Vám sděluji, že údaje o Vaší osobě byly využity v rámci daňového řízení vedeného s jiným daňovým subjektem. Příslušné dotazy do registru obyvatel byly
učiněny úřední osobou správce daně pověřené k vymáhání daného peněžitého plnění.

K vaší žádosti o informaci, zda je proti Vám nebo Vaší manželce vedeno řízení, v němž vystupujete v roli dlužníka nebo zdali je vůči Vám nebo Vaší manželce evidována neuhrazená pohledávka Vám sděluji, že Celní správa České republiky v současné době vůči Vaší osobě neeviduje žádnou pohledávku.

Mé údaje tedy „byly využity v rámci daňového řízení vedeného s jiným daňovým subjektem“ a dotazy „byly učiněny úřední osobou správce daně pověřené k vymáhání daného peněžitého plnění“.

Šablonovitá nicneříkající odpověď, kterou dostali i ostatní podobně postižení, kteří následovali mého příkladu a zaslali svůj dotaz v podobných případech.

Nějak si nedokážu představit oprávněný zájem, v rámci něhož by mohla Celní správa v řízení s jiným subjektem přistupovat k mým osobním údajům.

Přiznám se ale, že se mi do toho nechce moc víc dloubat, neboť v posledních letech nemají „prudiči“ úřadů příliš lehký život. Pokud chce někdo pro mě důvěryhodný převzít štafetu a dloubat do toho dále, napište, rád vám dodám podklady.