3D tisk: světla pro Dědeček Automobil

Napsal mi kamarád, jestli bych mu nedokázal vytisknout světla ke staré hračce – Dědeček Atomobil Dubena Český Dub. Díry po světlech jsou ty vysoké úzké obdélníky na kapotě.

Jenže jak udělat model něčeho, co se ztratilo a nevím, jak to vypadá? Naštěstí se jedná o sběratelský kousek, se kterým se aktivně obchoduje na Aukru/Ebay. Světla u nich scházejí často, asi konstrukční vada.

Takhle vypadá originální hračka s neztracenými světly:

Pak už nebyl problém požádat kamaráda o změření autíčka, najít vhodnou fotografii originálu a zjistit základní rozměry. Dalo to chvilku práce, ale nakonec byl model na světě:

Trochu jsem si lámal hlavu, jak světlo k autíčku přichytit. Vymyslel jsem několik variant, ale na dálku bylo obtížné je důkladně otestovat. Nakonec se ujala ta nejjednodušší.

Výsledek prvního testovacího tisku dopadl uspokojivě, i když jisté mouchy se tam našly.

Pomohlo zlepšení nastavení podpěr a tisk s vyšším rozlišením. Model jsem také o něco zvětšil oproti originálu, aby světlo zakrývalo celý otvor.

Nakonec mě napadlo vytisknout světlo dvojbarevně – spodní část černou a horní část červenou. Odstín mám myslím velmi blízko originálu, jen není tak lesklý.

A tady je výsledek: