Vy chcete vidět moje data? Já myslel, že jsme PŘÁTELÉ!

Věda je porouchaná. To je známé už nějakou dobu.

Ne, nebojte. Země má pořád tvar cca koule a je stará 4,5 miliardy let. Dinosauři existovali. Vakcíny fungují a nezpůsobují autismus.

Je těžké kritizovat problémy ve vědeckém procesu, byť v upřímné snaze o jejich nápravu, a neskončit v jednom pytli s TAMTĚMI.

Zachu Weinersmithovi (autorovi populárního komiksu SMBC) se to, myslím, podařilo.

A protože se mě téma velmi dotýká, pustil jsem se do něčeho u mě dlouho nevídaného: zkusil jsem jeden díl jeho komiksu přeložit do češtiny.

Podařilo se mi přitom zreplikovat objev jistého Homera Simpsona: přeložit takový komiks trvá mnohem déle, než ho přečíst!

Stačilo jen 7 měsíců (téměř na den přesně) a měl jsem hotovo. Klobouk dolů před Zachem, který zvládne vymyslet, napsat a nakreslit komiks jeden každý den už mnoho let.

Děkuji tímto své ženě za konzultace s překladem i za korekturu – některé chyby, které mi tam našla, byly velmi zahanbující.

Komiks vymyslel, napsal a nakreslil Zach Weinersmith, autor populárního SMBC (Saturday Morning Breakfast Cereal) na podporu nově vydané knihy Dr. Stuarta Ritchieho, Science Fictions: How Fraud, Bias, Negligence and Hype Undermine the Search for Truth. Kniha zatím nevyšla v českém překladu.

Přeloženo z anglického originálu, s laskavým souhlasem autora.

One thought on “Vy chcete vidět moje data? Já myslel, že jsme PŘÁTELÉ!”

  1. Hodně dobré, tohle si někam zarámuju. Nejsem sice pravý vědec, ale po dvou letech v AI praxi jsem měl po přečtení X akademických prací v oboru pocit, že tady je něco velmi, ale velmi špatně. Vlastní reference, občas kvalita na úrovni VŠ referátu, ideologicky motivované práce (násilný debiasing typu „musíme z textů posledních 100 let odstranit záznamy o tom, že ženy vaří“). Pokusy o „převrat“, které vedou do slepé uličky (implementací těchto spojených modelů a rozprášením černé soli za úplňku jsme vylepšili přesnost z 91% na 91,5%). Nebo snaha si ověřovat vlastní hypotézy, namísto formulace protihypotézy a pokusu o její vyvrácení.

Komentáře nejsou povoleny.