Mladý Kokos na Fundliftu

Na Fundliftu se po delší době se samými dluhopisy objevil k investici nový podíl do firmy – potravinářský startup Mladý Kokos.

Nabízený podíl má několik speciálních vlastností, zejména pak drag-along a tag-along klauzule.

Pro ochranu investorů byla pro tyto klauzule zavedená minimální cena, která se ovšem počítala z pre-money valuace. To mě zaujalo, poslal jsem k tomu tedy ihned dotaz do komentářů:

Pokud by ihned po investici došlo k aplikaci drag-along klauzule, jak by se počítala minimální cena? Mě to vychází: (V/ZK) * VP = 25 500 000/10 000 * 1,64 = 4182 Kč, tedy o 17 % nižší, než je investice. Je tento výpočet správný? A pokud ano, je to to, co jste tímto článkem zamýšleli?

Po pár dnech jsem dostal odpověď od jednoho ze zakladatelů

Dobrý den, děkujeme za dotaz a omlouváme se za mírné zpoždění v odpovědi.

Vnímáme v něm 2 dotazy:

1) Je vhodnější počítat minimální zhodnocení z pre-money nebo z post-money valuace?

Děkujeme za podnět, po diskuzi se společníky firmy jsme se dohodli, že minimální zhodnocení se bude počítat z vyšší, tj post-money valuace, aby byli investoři kryti i pro případný okamžitý exit.

Na můj dotaz rovnou došlo i ke změně podepisovaných smluvních dokumentů, což velmi chválím. Zakladatelé sice nemusí mít v úmyslu to ihned zabalit, nicméně smlouvy by vždy měly být koncipované tak, že by neměly k nežádoucímu chování vyloženě motivovat.

Valuace startupu

Nemám žádný magický postup pro ocenění startupu, umím jen srovnávat. Nabízí se srovnat dnešní valuaci s tou, kterou dostal seed investor Daniel Donath.

Ten vstoupil do společnosti před rokem, za 2,8 milionu korun dostal 25,09 %, což dělá valuaci 8,4 M pre-money (11,2 M post-money). Investice byla 2M do equity a 0,8 M do dluhu, počítám ale, že šlo o jeden provázaný deal a rozdělení mezi equitu a dluh bylo jen formální (např. z důvodu ochrany downside pro investora – věřitelé jsou na tom lépe, než společníci)

Protože je firma dosud ztrátová, dává smysl vztáhnout valuaci k tržbám. Za 2016 byly realizované tržby 4,634 M. Daniel Donath tedy podíl koupil za 2,42x tržeb (post-money).

Dnes na Fundliftu nabízí za investici 5 000 000 Kč podíl 16,4 %, což dělá valuaci 25,5 M pre-money (30,5 M post-money). Plánované tržby za 2017 jsou 7,5 M a podle výsledků k 09/17 to vypadá, že by se mohly podařit. Akuálně tedy nabízí podíl za 4,06x tržeb.

Multiple tržeb v sobě skýtá budoucí potenciál firmy. Kdo akceptuje nárůst multiple za jeden rok o 67 %, tak tím říká, že potenciál firmy se za ten rok o tolik zvýšil.

Je nabízená valuace rozumná? Nedokážu říci. Technologické startupy se v této fázi prodávají klidně i za multiple 7-11. Tady se ovšem bavíme o offline byznysu, který je mnohem hůře škálovatelný. Udržet růst ve vysokách desítkách procent ročně, jak si zakladatelé naplánovali, nebude nijak jednoduché.

Osobně kokos nemám ani rád. Vidím ale, že zdravá výživa je teď velký trend a dokáži si představit, že své zákazníky si najde.

Navzdory všemu výše uvedenému jsem se rozhodl investovat menší částku a budu držet palce, ať se daří.