Fundlift.cz (konečně) odstartoval

Právě odstartoval Fundlift.cz, první equity crowdfundingová platforma v České republice. Equity crowdfunding je něco podobného jako normální crowdfunding, akorát místo blbého trička v něm dostanete za své peníze maličký podíl ve firmě (proporcionálně k velikosti Vašeho příspěvku). Firma se rozdělí na podíly po 500 Kč a Vy můžete investovat násobky této části.

Equity crowdfunding má podle mě u nás i ve světě ohromnou budoucnost a na spuštění Fundliftu jsem se těšil. Už jsem myslel, že to nakonec kvůli legislativním problémům nedají, nakonec to chlapci a děvčata spustili s asi 13měsíčním zpožděním.

Investice je vhodná pro ty, kdo hledají alternativu ke klasickým aktivům. V průměru může nabídnout vyšší výnosy, zároveň ale přináší vysoké riziko (mnoho firem se investuje ve fázi startupu, kdy ještě nevydělává a dlouho, možná nikdy, ani nebude) a velmi nízkou likviditu. Pokud nevznikne nějaký sekundární trh přímo pod Fundliftem (což zatím nevypadá), tak máte v investici peníze uzamčeny po mnoho let.

Zároveň se jedná o u nás i ve světě o poměrně nový experiment. A i když za Fundliftem stojí dvě velké firmy, stát se může leccos nečekeného.